top of page

V centru izvajamo redne programe, ki so prilagojeni rekreativnim športnikom, posebne treninge za tekmovalce v ju-jitsu in seminarje za ciljne skupine. Programi temeljijo na tehnikah ju-jitsa in tehnikah filipinskih borilnih veščin. S ponudbo dveh veščin želimo vsem obiskovalcem omogočiti izbiro vsebin in načina vadbe, ki najbolje ustreza njihovim željam in ciljem. 

Ju-jitsu 

 

Ju-jitsu sodi med tradicionalne japonske borilne veščine in je predstavljal temelj za razvoj številnih modernih borilnih veščin, med katerimi danes izstopa zlasti judo. Ju-jitsu je izvorno mešana borilna veščina, saj vključuje tehnike brc in udarcev, vzvodov, metov in podiranj ter parterne tehnike. Ravno zato ju-jitsu velja za učinkovito samoobrambno veščino, ki je v evropskem prostoru pogosto tudi osnova za usposabljanje pripadnikov varnostnih organov. Na temeljih izvorne, tradicionalne borilne veščine se je razvila športna panoga, ki ima več disciplin:

 • ju-jitsu športna borba,

 • tekmovanje v tehnikah,

 • duo-sistem,

 • ne-waza.

V centru članom omogočamo rekreativno vadbo ju-jitsa in napredovanje po pasovih. V tekmovalne programe se člani usmerjajo po prvem letu vadbe.  Program ju-jitsu izvajamo za otroke v starosti 10 in več let. 

Jujitsu
Eskrima

 

Eskrima je filipinska borilna veščina, poznana tudi pod imenom arnis in kali. V naši šoli izvajamo sistem vadbe po programu Filipino Fighting Arts Association. Filipino Fighting Arts je sodobna (FFA), realistična in vsestranska borilna veščina, ustanovitelja šole pa sta odlična poznavalca več stilov filipinskih borilnih veščin, Timm Blaschke in Marcus Ruddies. Šola FFA zajema širok spekter filipinskih borilnih veščin na različnih razdaljah in v različnih disciplinah. Zanemarjena niso niti teoretična znanja načel in taktike boja in samoobrambe, kar za vadečega tvori zanimivo in zaokroženo celoto, in sicer: ​

Eskrima

Oborožene tehnike

 • Solo Baston – palica

 • Doble Baston – dve palici

 • Daga – nož

 • Espada y daga – palica/meč in nož

 • Sibat/Bankow – dolga palica

 • Karambit – ukrivljeni nož

 • Saron - oblačila

Neoborožene tehnike
 • Kadena de Mano – ročne kombinacije iz bližine

 • Panantukan – filipinski boks

 • Sikaran – filipinski kickboks

 • Dumog – parterne tehnike

 • Tuloy ng Trangkada – vzvodne tehnike

 • Samoobrambe tehnike

JJIF Ne waza (grappling)

 

Ne -waza predstavlja pomemben segment ju-jitsu tehnik, ki se uporabljajo v različnih sistemih borbe (npr. submission grappling), na širši prepoznavnosti pa je pridobila zlasti z razvojem in popularizacijo mešanih borilnih veščin. Tehnična dediščina parterne borbe slovi po svoji veliki učinkovitosti in njeni izobraževalni vrednosti pri poučevanju borilnih veščin. Ne-waza je tudi uradni tekmovalni sistem, ki je v programu JJIF od leta 2010, prvič prikazana tudi na Svetovnih igrah leta 2013.

 

Športna borba dveh nasprotnikov se začne stoje. Udarci in brce niso dovoljeni. Po začetku sodnik prekine boj le v kritičnih trenutkih, tako se večina borbe praviloma odvija v parterju, kjer je končni cilj borbe zmagati s predajo, ki jo dosežemo z vzvodom ali davljenjem.  Čas borbe je 6 minut, zaradi česar borba slovi kot kondicijsko zelo zahtevna, sam trening ne-waze pa odlična oblika telesne priprave. Zaradi raznovrstnosti uporabe parternih tehnik, izobraževalne in taktične vrednosti v klubu izvajamo ne wazo v kimonah (gi) in brez kimon (no gi).

 

Z redno samostojno vadbo ne-waza, v skladu z JJIF pravili, prvič začenjamo v letu 2015, zato je primerna za začetnike oziroma vse, ki želite ponoviti osnovne tehnike, in kot odličen dopolnilni trening za člane, ki trenirate program ju-jitsu 1 ali 2. Priporočljiva je tudi za vse ostale, ki se ukvarjate z udarjalnimi športni in bi želeli dopolniti svoje znanje s parterno borbo

 

ne waza
Fight Fit

 

Tekmovalci v borilnih veščinah sodijo med vsestranske športnike z odlično kondicijsko pripravljenostjo. Ker borilne veščine terjajo celovit razvoj motoričnih spretnosti, so priporočljiva oblika rekreativne telesne vadbe. Trening borilnih veščin po svoji naravi sodi v kategorijo visoko intenzivne intervalne vadbe, ki je v zadnjem času prepoznana kot ena izmed boljših oblik telesne priprave.  Program vadbe Fight Fit vključuje vaje za moč, hitrost, koordinacijo in ravnotežje, ki jih pri svoji pripravi uporabljajo vrhunski tekmovalci v borilnih veščinah. 

Kondicija
SDX

 

SDX je 15 urni tečaj samoobrambe, ki ga organiziramo za zaključene skupine. Tečaj praviloma traja 6 tednov, intenzivnejša različica pa 4. Vključuje izbrane kombinacije tehnik, ki so prilagojene obrambi zoper enega ali več napadalcev v različnih situacijah v urbanem okolju (npr. v hodniku, zaprtem prostoru, prevoznem sredstvu). Med tečajem udeleženci pridobijo znanja potrebna za prepoznavo potencialnih nevarnosti v okolju, spremljanje eskalacije konflikta, obvladovanju stresa med samim napadom in izhod iz takšne situacije.  

Samoobramba
bottom of page